Knižní čtvrtek: Mísení krve

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Ivo Stehlík: Mísení krve

   O tom, jak vnímám poezii a jak k ní přistupuji, jsem psal onehdy. Je to pro mě vždy záležitost poměrně intimní, jakési pozvání do duše autora. Jestliže v próze se snadno vtělíte do postavy jiného, v poezii to zas až tak nejde.

   A tahle knížka je ještě z úplně jiného ranku než ty ostatní. Ivoše dobře znám. Poprvé jsme se sešli v jedné školní lavici rok před revolucí v kurzu dřevorubců. Vím, jak přemýšlí, jak žije, jaké sdílí hodnoty. Znám jeho mluvu, barvu hlasu. Jeho poklidné, rozvážné a neuspěchané prožívání světa. Vím odkud přišel a jak se během desetiletí měnil.

   Přesto mi ho Mísení krve ukázalo ještě v jiné podobě. V okamžicích, kdy je sám, kdy nikým neviděn a neslyšen prožívá radost, smutek, vděk i všednodennost. A lásku k rodině, ke své ženě. Jako sedlák srostlý se svým hospodářstvím promlouvá ke zvířatům, k půdě, k věcem. Občas drsně chlapský, ale jako rovný k rovným. Ukazuje Šumavu v podobě, o které jsem si myslel, že ji už nikdy neuvidím.

Jaroslav Pulkrábek


Anotace: Poezie, robusní a přímočará, přesto však svým způsobem křehká. Někdy rozšafná, někdy strohá, obraná až na kost. Myslím, že nejlépe ji charakterizuje jedno slovo: pravdivost. Autor, výhonek několika selských rodů z Vysočiny, žije se svojí rodinou na starém statku u Volar, a kromě vydávání knih se svojí ženou chová koně a ovce. Takto reagovala autorova kamarádka, básnířka, kterou požádal, aby se na básně podívala, jestli má vůbec smysl je vydávat: „Tvoje básně jsou…tvoje básně…………………jsou, jsou……dej mi prosím ještě trochu času, nějak mi došla řeč…spousta slz vyvalila se odněkud z hlubin nitra. Slzy přinášející nesmírnou úlevu……už dlouho mě nic tak nedostalo. Napíšu hned, jak to dokážu.“ Knihu doprovodil svými ilustracemi skvělý sochař, a hlavně dobrý člověk Ivan Záleský.

Ilustrace: Ivan Záleský
Vydavatel: Nakladatelství Stehlík
Rok vydání: 2023
Vazba: brožovaná
Počet stran: 64
Formát (v-š): 210 x 150 mm
ISBN: 978-80-86913-19-3


Přehled knih 2023
1. Divocí sekáči
2. Pstruh je nehybný
3. Divoká honba
4. Šumavské doteky
5. Smrková Tišina
6. Zahrada mrtvých duší
7. Život a dílo Karla Klostermanna
8. Šumava Kamenný mlýn
9. Povídky a pověsti ze Šumavy
10. a to jsi ty, Šumavo
11. Šumavský kalendář 2024
12. Šumava za císaře pána
13. Vzpomínky na Šumavu V.
14. Šumavský řezbář křtěný Radbůzou
15. Pohádky Matky Šumavy
16. Boží mlýny
17. Lokálka údolím Volyňky
18. Líný manžel holé neštěstí
19. Poezie Duše
20. Atlas historických lesnických map Šumavy
21. Šumava & rozhledny