Knižní čtvrtek: Šumavou na jeden nádech

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Martin Vymyslický : Šumavou na jeden nádech

   Přemýšlím, kam ji zařadit. Na první pohled se zdá, že jde o průvodce. Předkládá sice jen velice stručný popis ve stylu „Horní Dolní je strašná díra, ale mají tu barokní kostel a dobré pivo“, avšak jít se podle ní dá. Nebo spíš jde o deník zachycující pocity, názory a postřehy. Ale celá cesta od Nové Pece až do Železné Rudy je vtěsnána do jednoho jediného dne. A můžete ji pojmout třeba i jako pivního průvodce Šumavou. I když je z textu jasné, že tohle není její hlavní poslání.

   Přestože moc detailů nepředkládá, to podstatné se v ní dozvíte. Začíná v místech, které dobře znám, takže jsem si trasu barvitě představoval. Ke konci jsem si občas musel vypomoci mapou, ale nezajímavé to nebylo. Prostě jako když vám někdo stručně povypráví kudy šel. Nicméně čte se to velice dobře, je to svěží, má to spád, a hlavně jsem dostal chuť se na některá místa vypravit. A o to asi šlo.

Jaroslav Pulkrábek

Anotace: Jak to asi vypadá, když si svoji pěší túru můžete zrealizovat přesně tak, jak si v duchu naplánujete? Třeba právě jako v knize Šumavou na jeden nádech. Neohlížejte se na rozmary počasí, otevírací dobu hospůdek či unavené nohy. Zkrátka vyjděte od Lipna, stoupejte přes vrcholy s nejkrásnějšími výhledy, odpočívejte u čistých jezer, nasávejte atmosféru zaniklých obcí a nezapomínejte se občerstvit dobrým místním pivem. Dotkněte se všeho, co jeden z nejkrásnějších koutů Česka nabízí. Stačí jen vyjít…
Vydavatel: Bookla
Rok vydání: 2023
Vazba: brožovaná
Počet stran: 200
Formát (v-š): 210 x 150 mm
ISBN: 978-80-7568-637-4


Přehled knih 2023
1. Divocí sekáči
2. Pstruh je nehybný
3. Divoká honba
4. Šumavské doteky
5. Smrková Tišina
6. Zahrada mrtvých duší
7. Život a dílo Karla Klostermanna
8. Šumava Kamenný mlýn
9. Povídky a pověsti ze Šumavy
10. a to jsi ty, Šumavo
11. Šumavský kalendář 2024
12. Šumava za císaře pána
13. Vzpomínky na Šumavu V.
14. Šumavský řezbář křtěný Radbůzou
15. Pohádky Matky Šumavy
16. Boží mlýny
17. Lokálka údolím Volyňky
18. Líný manžel holé neštěstí
19. Poezie Duše
20. Atlas historických lesnických map Šumavy
21. Šumava & rozhledny
22. Mísení krve