Knižní čtvrtek: Paní chirurgie

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Pavel Pechoušek: Paní chirurgie

   Zaznamenal jsem ji tenkrát když vyšla, a i jsem měl v úmyslu si ji koupit. Ale tak nějak jsem kupoval jiné a jiné knížky a že na mě nikdy z regálu knihkupectví nevykoukla, zapomněl jsem na ni. A tak by to asi i zůstalo, kdybych nepsal pro Vítaného hosta článek o malenickém hřbitově. Jak jsem tak procházel mezi náhrobky, vzpomněl jsem si a objednal. Naštěstí je ještě k sehnání.
   A přestože jsem toho o paní doktorce z různých textů věděl hodně, tohle čtení mě dojalo. A to myslím jako fakt. Takovíto lidi by neměli umírat. A rozhodně ne tak brzo. A když už musí umřít, tak by se na ně nemělo zapomínat. Což se i díky této knížce nestane. A možná, že když si ji přečtete, budete chtít být lepší, než jste. Já tedy určitě.

Jaroslav Pulkrábek


Anotace: Byla to první dáma české chirurgie, PANÍ CHIRURGIE je i název knihy vzpomínek na prof. MUDr. Marii Peškovou, DrSc, která vyšla na sklonku minulého roku. Na její příběh, který patří k nejzajímavějším osudům české chirurgie přelomu 20. století, v knize vzpomínají kolegové, například Pavel Pafko. A také největší přítelkyně, herečky Jiřina Jirásková a Iva Janžurova nebo moderátorka Olga Čuříková. Marie Pešková by loni v lednu oslavila osmdesáté narozeniny. Jako jediná žena u nás vedla 1. chirurgickou kliniku a získala nejvyšší akademický titul profesorky v asi nejnáročnější lékařské disciplíně – všeobecné chirurgii.

Vydavatel: Pavel Pechoušek
Rok vydání: 2016
Vazba: pevná/vázaná
Počet stran: 86
Formát (v-š): 210 x 145 mm
ISBN: 978-80-260-9505-7


Přehled knih 2023
1. Divocí sekáči
2. Pstruh je nehybný
3. Divoká honba
4. Šumavské doteky
5. Smrková Tišina
6. Zahrada mrtvých duší
7. Život a dílo Karla Klostermanna
8. Šumava Kamenný mlýn
9. Povídky a pověsti ze Šumavy
10. a to jsi ty, Šumavo
11. Šumavský kalendář 2024
12. Šumava za císaře pána
13. Vzpomínky na Šumavu V.
14. Šumavský řezbář křtěný Radbůzou
15. Pohádky Matky Šumavy
16. Boží mlýny
17. Lokálka údolím Volyňky
18. Líný manžel holé neštěstí
19. Poezie Duše
20. Atlas historických lesnických map Šumavy
21. Šumava & rozhledny
22. Mísení krve
23. Šumavou na jeden nádech
24. Ďábel se neptá