Knižní čtvrtek: Sudetský dům

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Štěpán Javůrek: Sudetský dům

Úvodem musím přiznat dvě věci. Nečetl jsem ji, i když ji vlastním, a vůbec není o Šumavě. Poslouchal jsem ji totiž jako audioknihu a hlavní dějištěm je sice pohraničí, ale na druhém konci republiky. Což vůbec nevadí, protože by stačilo vyměnit trochu málo reálií a mohlo se to odehrávat třeba u nás v Horní Vltavici.

Těžko bych hledal v poválečných dějinách téma, které mě zajímá víc. Už od dob, kdy jsem jako kluk viděl film Ves v pohraničí. Jaké to bylo přijít do liduprázdné krajiny, prolézat opuštěné chalupy plné věcí, které ještě před pár dny patřily někomu jinému. Později jsem pochopil, že to zas tak romantické nebylo, že ty chalupy opuštěné úplně nebyly a šlo o dobu plnou bezpráví a utrpení.

O tom, že jde o hodně silný a málo kdy zpracovaný příběh, svědčí i desítky recenzí na mnoha knižních webech. Za mě tedy alespoň to nejlepší, co jsem o této době zatím četl. Tedy vlastně poslouchal.

Jaroslav Pulkrábek


Anotace: Je léto 1945, krátce po válce. Mnohé české rodiny míří do Sudet, aby zde zabraly domy po odcházejících Němcích. Jiří a Marie Smolíkovi, společně se synem Františkem, dorazí s celým svým skromným majetkem do podhorské vsi Glasendorf. Tady úřaduje krutý a cynický národní správce a člen rudé gardy Vojtěch Tomeček. Svým žoviálním a podlézavým způsobem nabízí rodině krásný sudetský dům. Dům Smolíkovy okamžitě nadchne, má jen jeden nedostatek. Dosud v něm žije původní německá rodina, která čeká na odsun. Všichni se tak musejí načas naučit žít ve společné domácnosti. Jedni, kteří jsou zde novými pány, ale musejí trpět staré obyvatele domu. A druzí, kteří zde žili celý život, ale teď jsou tu vlastně cizí. A v pozadí toho všeho se objevují staré křivdy a rány, které způsobila válka…

Vydavatel: MOBA
Rok vydání: 2022
Vazba: pevná/vázaná s přebalem
Počet stran: 352
Formát (v-š): 206 x 129 mm
ISBN: 978-80-279-0452-5


Přehled knih 2023
1. Divocí sekáči
2. Pstruh je nehybný
3. Divoká honba
4. Šumavské doteky
5. Smrková Tišina
6. Zahrada mrtvých duší
7. Život a dílo Karla Klostermanna
8. Šumava Kamenný mlýn
9. Povídky a pověsti ze Šumavy
10. a to jsi ty, Šumavo
11. Šumavský kalendář 2024
12. Šumava za císaře pána
13. Vzpomínky na Šumavu V.
14. Šumavský řezbář křtěný Radbůzou
15. Pohádky Matky Šumavy
16. Boží mlýny
17. Lokálka údolím Volyňky
18. Líný manžel holé neštěstí
19. Poezie Duše
20. Atlas historických lesnických map Šumavy
21. Šumava & rozhledny
22. Mísení krve
23. Šumavou na jeden nádech
24. Ďábel se neptá
25. Paní chirurgie
26. Šumava