Knižní čtvrtek: Obrázky z domova

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Karel Čapek: Obrázky z domova

   Na konci srpna jsem měl pohovořit při odhalování sochy Panny Marie v Dobré. Té u Volar. Byla tam na mě až moc nóbl společnost. Jeden kardinál, dva profesoři, tři historici, čtyři muzikanti a tak dál. Zadání bylo jednoduché, popsat historii obce. Kdy byla založena, kolik měla obyvatel, nějaké ty dějinné zvraty. No jo, ale buď to všechno znají, nebo si to vygooglí, nebo je to nezajímá. Navíc hned po mé řeči měl být bohatý raut. Tak jsem jim přečetl kousek s Čapka. Zrovna ten o Dobré, tedy z části, kdy popisuje svoji cestu na Šumavu. Neznali to, nezdržoval jsem a bylo to…no čapkovsky lahodné. I s obrázkem Dobré. Jediným, který Čapek na Šumavě namaloval.

   Obrázky z domova vyšly poprvé v roce 1953 a pak v padesátých letech ještě dvakrát. No a pak dlouho nic a až v loňském roce. Přestože je již v knihovně jednou mám, a to hned ono nejstarší vydání, neodolal jsem a pořídil i toto. Jsem totiž tuze rád, že si na tu knížku někdo vzpomněl.

Jaroslav Pulkrábek


Anotace: Na podzim r. 1936 se začal K. Čapek obírat myšlenkou napsat knihu, jíž se chtěl vyznat ze své lásky k rodné zemi, oslavit její krásy a vzdát hold jejímu lidu. Vývoj politických událostí i předčasná smrt už mu nedovolily, aby svůj úmysl uskutečnil. Zbylo jen několik desítek fejetonů, sloupků, črt či reportážních záznamů, uveřejněných ve více než dvacetiletém rozmezí po novinách a časopisech. Jsou tedy “Obrázky z domova”, sestavené z této pozůstalosti, nutně jen torsem, ideově i umělecky, neboť Karel Čapek z let 1936-38 by byl jistě mnoho měnil, vylučoval, upravoval i doplňoval. Ale i tak zůstávají svědectvím Čapka-bystrého pozorovatele, přítele prostých lidí, básníka české krajiny i virtuosního znalce českého jazyka. – Celý svazek je uspořádán podle námětové příbuznosti: I. Obrázky z Čech (s vyznáním lásky rodnému kraji a z ostatních především Sobotecku), II. Putování po Praze (a to především i té méně známé, ale tím pravdivější Praze: po nouzových koloniích, skalních bytech atd.), III. Obrázky ze Slovenska a IV. Pozdravy (posl. fejeton, otištěný v den smrti, reakce básníka i člověka na Mnichov)

Vydavatel: Leda
Rok vydání: 2022
Vazba: pevná/ vázaná s přebalem
Počet stran: 144
Formát (v-š): 200 x 130 mm
ISBN: 978-80-7335-834-1


Přehled knih 2023
1. Divocí sekáči
2. Pstruh je nehybný
3. Divoká honba
4. Šumavské doteky
5. Smrková Tišina
6. Zahrada mrtvých duší
7. Život a dílo Karla Klostermanna
8. Šumava Kamenný mlýn
9. Povídky a pověsti ze Šumavy
10. a to jsi ty, Šumavo
11. Šumavský kalendář 2024
12. Šumava za císaře pána
13. Vzpomínky na Šumavu V.
14. Šumavský řezbář křtěný Radbůzou
15. Pohádky Matky Šumavy
16. Boží mlýny
17. Lokálka údolím Volyňky
18. Líný manžel holé neštěstí
19. Poezie Duše
20. Atlas historických lesnických map Šumavy
21. Šumava & rozhledny
22. Mísení krve
23. Šumavou na jeden nádech
24. Ďábel se neptá
25. Paní chirurgie
26. Šumava
27. Sudetský dům
28. Bejvávalo na Šumavě – příroda a lidé