Knižní čtvrtek: Zítra přijde Olah

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Martin Sichinger: Zítra přijde Olah

Opět kniha, kterou budou číst jinak ti, kteří sotva tuší, kde je Vimperk, nikdy neslyšeli jméno Roman Kübelbeck nebo Sieglinde Kralikova či nemohou mít představu, kdo se skrývá za jménem Jarolím. Koneckonců se tam jednou (jakoby omylem) objeví pravé jméno této učitelské kreatury. Vlastně snad téměř všechna jména, řadu postav, místa a většinu zápletek vimperáci znají. Ano málokdy to přesně sedí, Siglinde nebyla brusička skla a dodnes slyší velice dobře, zato Arnold a Leo byli fakt sígři. A sportovkou byla 7A a ne 7C.

Jenže to vůbec nevadí. Pro vědoucí je to příjemné zpestření četby, vyvolávající množství příjemných a někdy i nepříjemných vzpomínek a neustálé projekce fikce do reality. Takové fotoalbum s příběhem. Ten, kdo nemá tuchu bude „Olaha“ číst jako sladkobolné vidění světa pohledem třináctiletého kluka a jeho party. Někdy rozverné, jindy tragické. Ale že si na své přijdou obě kategorie čtenářů, dokládá ocenění, které se knize hned zkraje dostalo.

Jaroslav Pulkrábek


Anotace: Bylo nás pět za časů normalizace – tak by se dal charakterizovat tragikomický román ze šumavského pohraničí, líčený očima Michala Zídka, žáka 7. C vimperské Základní školy československo-sovětského přátelství. On a jeho spolužáci národnostně pestrého původu – tak charakteristického pro pohraniční pásmo – prožívají svá chlapecká dobrodružství, hrají si na indiány, užívají si školních radostí a starostí. Zdobí budovatelské nástěnky, běhají při branném cvičení v plynových maskách… A tváří v tvář zákeřným praktikám soudruhů učitelů, lampasáků, šikanujících deváťáků, drsných dívek i nečekané tragické smrti jednoho z kamarádů vstupují z prostoru dětských her do prostoru dospělosti. Kniha obdržela Literární cenu Knižního klubu.

Vydavatel: Knižní klub
Rok vydání: 2023
Vazba: pevná/ vázaná
Počet stran: 264
Formát (v-š): 190 x 125 mm
ISBN: 978-80-242-9272-4


Přehled knih 2023
1. Divocí sekáči
2. Pstruh je nehybný
3. Divoká honba
4. Šumavské doteky
5. Smrková Tišina
6. Zahrada mrtvých duší
7. Život a dílo Karla Klostermanna
8. Šumava Kamenný mlýn
9. Povídky a pověsti ze Šumavy
10. a to jsi ty, Šumavo
11. Šumavský kalendář 2024
12. Šumava za císaře pána
13. Vzpomínky na Šumavu V.
14. Šumavský řezbář křtěný Radbůzou
15. Pohádky Matky Šumavy
16. Boží mlýny
17. Lokálka údolím Volyňky
18. Líný manžel holé neštěstí
19. Poezie Duše
20. Atlas historických lesnických map Šumavy
21. Šumava & rozhledny
22. Mísení krve
23. Šumavou na jeden nádech
24. Ďábel se neptá
25. Paní chirurgie
26. Šumava
27. Sudetský dům
28. Bejvávalo na Šumavě – příroda a lidé
29. Obrázky z domova
30. Pověst
31. Až ke křížku